Tårtor

Salted Caramel moussetårta med Nutellapannacotta & browniebotten

Jag fick så mycket fina kommentarer om denna tårtan på Instagram! Tårtan är komponerad av ”rester” jag haft över hemma sedan andra bakningsprojekt men er önskan är min lag och nu har jag fått ihop receptet åt er! Det enda som skiljer sig är chokladbotten som i min tårta är en överbliven tårtbotten från ett beställningsjobb, jag har i detta recept ersatt den med en browniebotten istället. Lite info innan du sätter igång: Jag har gjort tårtan i min 13 cm form, dvs det är en mindre tårta som jag skulle säga räcker till ca 5-6 bitar. Det går jättebra att dubblera alla mängder i receptet och göra en större tårta i en 24-26 cm form.

RECEPT
BROWNIEBOTTEN
Ingredienser:
100g mörk choklad (ca 50% kakaohalt tycker jag är lagom)
100g rumsvarmt smör
1 ägg
1 dl strösocker
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 1/4 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Sätt ugnen till 175 grader.
2. Klä en form ca 13 cm med bakplåtspapper i botten och runt kanterna.
3. Smält chokladen över vattenbad. Blanda ihop socker och smör, tillsätt ägget och rör runt. Rör ner den smälta chokladen.
4. Blanda de övriga torra ingredienserna i en annan bunke och rör ner i chokladblandningen (sikta gärna för en slätare smet).
5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt kakan svalna helt i formen.
6. Skär ut botten så att den är 11-12 cm i diameter. (Det som blir över kan du t ex användas som smul till dekoration).

NUTELLAPANNACOTTA
Ingredienser:
4 dl vispgrädde
3 gelatinblad
3 dl Nutella

Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten cirka 5 minuter.
2. Låt grädden sjuda i en kastrull på svag värme, tag sedan bort kastrullen från plattan och smält gelatinbladen ett i taget ner i den varma grädden.
3. Vänd ner Nutellan med en slickepott tills du har en jämn och fin smet. Frys in i en form som är ca 11-12 cm i diameter och häll i så mycket smet som du önskar att den ska bli hög. Det ska bli lite smet över, häll det i en valfri form eller bunke och frys den med (den kan sedan användas till dekoration för att vispa upp och spritsas).
Tips! Har du ingen form som är i de exakta måttet kan du frysa din pannacotta i en större form och sedan skära ut samma storlek som browniebotten.

SALTED CARAMELMOUSSE
Ingredienser:
150g Odense vita chokladknappar med Karamellsmak
1½ gelatinblad
4½ dl vispgrädde
Några nypor salt

Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter
2. Smält chokladknapparna över vattenbad.
3. Koka upp 1 dl av vispgrädden i en kastrull och smält gelatinbladen i den varma grädden.
4. Häll den varma grädden över chokladen och rör om tills du har en jämn smet. Blanda i salt och smaka av så det blir lagom smak av salt.
5. Vispa resten av grädden (3½ dl) löst med elvisp.
6. Blanda försiktigt ihop chokladsmeten med den vispade grädden.

MONTERA TÅRTAN
1. Lägg brownien som nu ska vara utskuren i en storlek av ca 11-12 cm i botten på formen (13 cm). Placera den frysta pannacottan ovanpå.
2. Häll nu mousseblandingen över alltihop och frys minst 5 timmar då den blir ganska hög och måste vara genomfrusen när den glazeas. Gör du en tårta i dubbel sats rekommenderar jag att den står fryst över natten.

CARAMEL GLAZE
Ingredienser:
4 gelatinblad
1 1/4 dl vatten
2 1/4 dl strösocker
150g Odense vita chokladknappar med Karamellsmak
0,75 dl vispgrädde

1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min.
2. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull tills det når 100 grader och sockerkristallerna smält helt. Ta bort kastrullen från plattan.
3. Häll chokladknapparna i en hög bunke och häll den varma sockerlagen över chokladen. Tillsätt gelatinbladen och mixa blandningen med stavmixer.
4. Tillsätt vispgrädden och kör med stavmixer igen tills glazen är helt jämn.
5. Låt glazen komma ner till en temperatur av 32 grader.
6. Placera den genomfrusna tårtan på något som är mindre än tårtans diameter så att glazen kan rinna ner fritt runt kanterna. Häll glazen sedan jämnt över den frusna tårtan. Låt tårtan stå en liten stund så att glazen hinner stelna något innan du sätter in den i kylen ca 30 min innan dekoration.

DEKORATION & PYNT
Här delar jag lite tips om vad som är trevligt att dekorera med, endast fantasin sätter stopp!
Den överblivna pannacottan kan tinas och vispas upp med elvisp och sedan spritsas på tårtan (det gjorde jag)
Olika strössel och chokladkulor passar fint att dekorera med.
Jag har även dekorerat med röd oxalis.

7 Comments

  • Sanna

    Hej! Villen fantastisk tårta! Tror du man kan ersätta chokladknapparna med något ? Dem får inte att få tag i här…

    Ha det bra!
    Sanna

    • Fannie Hellström

      Hej! Tack så mycket! Det går att använda sig av det som kallas dulceychoklad också, dem är från Valrhona och går att beställa lite överallt på nätet 🙂

  • Ellinor

    Hej!

    Går det bra att montera tårtan för att sen ha den i kylskåpet 12 timmar? Eller måste den ätas direkt?

      • Åsa Jakobsson

        Ska bli kul att göra till min sons 18 årsdag
        Lite frågor dock…

        Ett ägg i taget på första receptet.. Är ju bara ett ägg?

        Ska ha tårtan på lördag och göra dubbel sats, när måste jag ta fram den å lägga glazen?

        Tack för fina recept ❤️

        • Fannie Hellström

          Hej!
          Hoppsan, ja det var ju lite tokigt. Har uppdaterat receptet nu gällande ägget 🙂
          Den kan tina ett par timmar i rumstemperatur efter du lagt glazen, eller i kylskåp ca 4-5 timmar, jag tycker det blir bäst om den får tina långsamt i kylskåpet 🙂

          Lycka till! ❤️

          • Åsa Jakobsson

            Hej igen

            Verkar svårt att få tag på chokladknappar där jag bor.. Kan jag ta tex chokladkaka med karamellsmak som är med havssalt i istället?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *