Mjölkchokladmoussetårta med pistagekola & browniebotten

Visst både låter den och ser god ut? 🤩
Ser den avancerad ut tycker du? Skenet bedrar, kolla in mina videos om glaze och moussetårtor på Instagram så ser du att det inte är så svårt som man kan tro 🙌🏻 Se video HÄR!

BROWNIEBOTTEN
Ingredienser:
100g mörk choklad (ca 50% kakaohalt tycker jag är lagom)
100g rumsvarmt smör
1 ägg
1 dl strösocker
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 1/4 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Sätt ugnen till 175 grader.
2. Klä en form ca 15 cm med bakplåtspapper i botten och runt kanterna.
3. Smält chokladen över vattenbad. Blanda ihop socker och smör, tillsätt ägget och rör runt. Rör ner den smälta chokladen.
4. Blanda de övriga torra ingredienserna i en annan bunke och rör ner i chokladblandningen (sikta gärna för en slätare smet).
5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt kakan svalna helt i formen.

PISTAGEKOLA
Ingredienser:
¾ dl strösocker
1¼ vispgrädde
1 msk smör
1 dl rostade & saltade pistagenötter

Gör så här:
1. Ha i strösocker i en kastrull och smält det tills det blir en gyllenbrun karamell. Rör om lite då och då, håll koll så att sockret inte bränns.
2. Värm grädden under tiden, värm den ungefär till precis innan det börjar koka. (Det är lättare att blanda i den i karamellen när den är varm).
3. När karamellen är gyllenbrun häll då i den varma grädden i en tunn stråle och rör om ordentligt under tiden. Det kan hända att det klumpar sig men det kommer att smälta.
4. Sjud blandningen på medelvärme och rör om då och då, klumparna kommer som sagt att försvinna. Sjud tills blandningen blir en karamellsås med tjockare konsistens, det tar ungefär 10-15 minuter.
5. Dela smöret i några mindre bitar och blanda i en i taget och till sist blandar du i pistagenötterna.
6. Häll kolan ovanpå browniebotten och ställ in i kylen för att stelna.

MJÖLKCHOKLADMOUSSE
Ingredienser:
150g mjölkchoklad
1½ gelatinblad
4½ dl vispgrädde

Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter
2. Smält chokladen över vattenbad.
3. Koka upp 1 dl av vispgrädden i en kastrull och smält gelatinbladen i den varma grädden.
4. Häll den varma grädden över chokladen och rör om tills du har en jämn smet.
5. Vispa resten av grädden (3½ dl) löst med elvisp.
6. Blanda försiktigt ihop chokladsmeten med den vispade grädden.

MONTERA TÅRTAN
1. Häll moussen i den form du vill använda ca 4-5 centimeter från kanten, jag använder nästan alltid silikonformar (som räcker till ca 8 bitar) då är det lätt att ta ut tårtan när den är fryst sen.
2. Låt stå fryst ca 20 minuter innan du lägger i kolan+botten, lägg i den så att brownien pekar uppåt (kommer då längst ner när du vänder på tårtan).
3. Låt stå fryst minst 6 timmar, gärna över natten då det är viktigt att den är helt genomfryst när glazen ska på.

CHOKLADGLAZE
Ingredienser:

3 gelatinblad
½ dl grädde
¼ dl vatten
1 dl strösocker
75g glukossirap
4 msk kakao

Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter.
2. Ha i grädde, vatten, strösocker och glykos i en kastrull och koka upp. Smält sedan gelatinbladen i den varma blandningen
3. Häll i kakaon i en hög bunke eller kanna och häll sedan den varma vätskan och mixa glazen med stavmixer. Försök att undvika att få in luftbubblor i glazen. Låt den svalna till 34-35 grader.
4. Placera den genomfrusna tårtan på något som är mindre än tårtans diameter så att glazen kan rinna ner fritt runt kanterna. Häll glazen sedan jämnt över den frusna tårtan. Låt tårtan stå en liten stund så att glazen hinner stelna något innan du sätter in den i kylen ca 30 min innan dekoration.

Rekommenderade artiklar

11 kommentarer

  1. Hej! Jag är lite nyfiken på vart du har köpt formen du använde till den här tårtan?

    1. Fannie Andersson

      Hej! Den är från Silikomart, har köpt den på https://sodersgourmet.se 🙂

    2. Christine Velin

      Hej!
      Ska inte smöret smältas?

      1. Fannie Andersson

        Hej!
        Nej det ska vara rumstempererat 🙂

      2. Hej! Ska man mixa hela tiden tills glazen är 34 grader eller bara mixa ihop och låta den stå tills den är de?

        1. Fannie Andersson

          Mixa först, låt sedan stå tills temperaturen når 34 grader 🙂

  2. Hej, jag förstod inte den delen som heter Montering, där du skriver:
    Häll moussen i den form du vill använda ca 4-5 centimeter från kanten, jag använder nästan alltid silikonformar (som räcker till ca 8 bitar) då är det lätt att ta ut tårtan när den är fryst sen.
    2. Låt stå fryst ca 20 minuter innan du lägger i kolan+botten, lägg i den så att brownien pekar uppåt (kommer då längst ner när du vänder på tårtan).

    Skall man inte hälla i all mousse och sedan trycka ned browniebottnen i där?

    1. Fannie Andersson

      Jo precis, men jag lämnar alltid en bit till kanten för annars kommer det ju svämma över. Jag använder också silikonform 🙂

      1. Christine Velin

        Hej! Har gjort den här två gånger och den är verkligen supergod. Haft problem båda gångerna med glazen att den tjocknar för mycket. Har värmt upp på nytt men tjocknar igen vid rätt temperatur. Vad kan man göra,?

  3. Hej !

    Ska smöret inte smältas i browniebotten?

  4. Hej Fannie!

    Ska smöret inte smältas i browniebotten?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *