Tårtor

Mjölkchokladmoussetårta med pistagekola & browniebotten

BROWNIEBOTTEN
Ingredienser:
100g mörk choklad (ca 50% kakaohalt tycker jag är lagom)
100g rumsvarmt smör
1 ägg
1 dl strösocker
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 1/4 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Sätt ugnen till 175 grader.
2. Klä en form ca 15 cm med bakplåtspapper i botten och runt kanterna.
3. Smält chokladen över vattenbad. Blanda ihop socker och smör, tillsätt ägget och rör runt. Rör ner den smälta chokladen.
4. Blanda de övriga torra ingredienserna i en annan bunke och rör ner i chokladblandningen (sikta gärna för en slätare smet).
5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt kakan svalna helt i formen.

PISTAGEKOLA
Ingredienser:
¾ dl strösocker
1¼ vispgrädde
1 msk smör
1 dl rostade & saltade pistagenötter

Gör så här:
1. Ha i strösocker i en kastrull och smält det tills det blir en gyllenbrun karamell. Rör om lite då och då, håll koll så att sockret inte bränns.
2. Värm grädden under tiden, värm den ungefär till precis innan det börjar koka. (Det är lättare att blanda i den i karamellen när den är varm).
3. När karamellen är gyllenbrun häll då i den varma grädden i en tunn stråle och rör om ordentligt under tiden. Det kan hända att det klumpar sig men det kommer att smälta.
4. Sjud blandningen på medelvärme och rör om då och då, klumparna kommer som sagt att försvinna. Sjud tills blandningen blir en karamellsås med tjockare konsistens, det tar ungefär 10-15 minuter.
5. Dela smöret i några mindre bitar och blanda i en i taget och till sist blandar du i pistagenötterna.
6. Häll kolan ovanpå browniebotten och ställ in i kylen för att stelna.

MJÖLKCHOKLADMOUSSE
Ingredienser:
150g mjölkchoklad
1½ gelatinblad
4½ dl vispgrädde

Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter
2. Smält chokladen över vattenbad.
3. Koka upp 1 dl av vispgrädden i en kastrull och smält gelatinbladen i den varma grädden.
4. Häll den varma grädden över chokladen och rör om tills du har en jämn smet.
5. Vispa resten av grädden (3½ dl) löst med elvisp.
6. Blanda försiktigt ihop chokladsmeten med den vispade grädden.

MONTERA TÅRTAN
1. Häll moussen i den form du vill använda ca 4-5 centimeter från kanten, jag använder nästan alltid silikonformar (som räcker till ca 8 bitar) då är det lätt att ta ut tårtan när den är fryst sen.
2. Låt stå fryst ca 20 minuter innan du lägger i kolan+botten, lägg i den så att brownien pekar uppåt (kommer då längst ner när du vänder på tårtan).
3. Låt stå fryst minst 6 timmar, gärna över natten då det är viktigt att den är helt genomfryst när glazen ska på.

CHOKLADGLAZE
Ingredienser:

3 gelatinblad
½ dl grädde
¼ dl vatten
1 dl strösocker
75g glukossirap
4 msk kakao

Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter.
2. Ha i grädde, vatten, strösocker och glykos i en kastrull och koka upp. Smält sedan gelatinbladen i den varma blandningen
3. Häll i kakaon i en hög bunke eller kanna och häll sedan den varma vätskan och mixa glazen med stavmixer. Försök att undvika att få in luftbubblor i glazen. Låt den svalna till 34-35 grader.
4. Placera den genomfrusna tårtan på något som är mindre än tårtans diameter så att glazen kan rinna ner fritt runt kanterna. Häll glazen sedan jämnt över den frusna tårtan. Låt tårtan stå en liten stund så att glazen hinner stelna något innan du sätter in den i kylen ca 30 min innan dekoration.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *