Limekaka med italiensk maräng och jordgubbar

Denna kakan är en keeper! Perfekt att bjuda på nu under sommaren men jag vågar nog påstå att den funkar minst lika bra på övriga årstider också. Jordgubbar och lime är en svårslagen kombination och går alltid hem, iallafall hos mig. Att den dessutom är toppad med italiensk maräng, men kom igen, det kan inte bli bättre. Testa den vet jag!

RECEPT
Limekaka:
3 ägg
4 dl socker
2 st lime
3 dl vetemjöl
150g smör
1,5 tsk vaniljsocker
10-15 jordgubbar

Italiensk maräng:
2 äggvitor
110g strösocker
2 msk vatten

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret i en kastrull eller i mikro. Ställ åt sidan.
3. Blanda ihop ägg och socker. Rör sedan ned de torra ingredienserna och rör om. Pressa i limesaften. Blanda till sist i det smälta smöret.
4. Smöra & bröa eller klä en form med bakplåtspapper (jag gör alltid det senare då jag inte gillar ströbrödskanten som ofta blir annars) och häll ned smeten i en form ca 24 cm.
5. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 minuter.
6. Låt svalna i formen innan du tar ut den.

Italiensk maräng:
1. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. När det når 112 grader, börja vispa äggvitorna på medelhastighet. Jag rekommenderar att vispa i bakmaskin (KitchenAid eller liknanade) för att ha händerna fria.
2. När sockret når 121 grader, häll ner det i äggvitorna i en långsam stråle medans du vispar samtidigt, öka nu till max hastighet. Fortsätt sedan att vispa tills marängen svalnat helt och är blank.

Dekorera kakan:
1. Fyll marängen i en spritspåse med tyll du vill använda.
2. Spritsa på kakan så mycket du önskar men lämna plats åt jordgubbarna. Bränn av marängen med brännare.
3. Hacka jordgubbarna till mindre bitar och strö runt den spritsade marängen. Garnera ev med några blad citronmeliss.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *