Bakelser

Hallonmoussebakelser med hallonkompott & chokladkaka

RECEPT
HALLONMOUSSEBAKELSER MED HALLONKOMPOTT & CHOKLADKAKA

HALLONKOMPOTT
Ingredienser:
100g frysta hallon
½ dl strösocker
1 gelatinblad

1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 minuter.
2. Koka upp de frysta hallonen tillsammans med strösockret och rör om hela tiden tills allt är blandat.
3. Smält gelatinet i den varma hallonblandningen och häll upp i silikonform med kupoler som är ca Ø3-4 cm styck, ställ in i frysen och låt stelna.

CHOKLADKAKA
Ingredienser:
50g smör
1 ägg
1 dl strösocker
½ dl vetemjöl
2 msk kakao
½ tsk vaniljsocker
Ströbröd

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret i en liten kastrull och låt svalna.
3. Vispa ägget och strösockret vitt och pösigt med elvisp.
4. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker i en annan bunke och sikta ner mjölblandningen i äggsmeten. Tillsätt till sist det smälta smöret.
5. Häll smeten i en smord och bröad form som är ca Ø15 cm.
6. Grädda i ca 20 minuter. Precis när kakan inte är vobblig i mitten längre är kakan klar.
7. Låt kakan svalna helt.
8. Stansa ut runda bitar av kakan som är ca Ø4 cm. Förvara i en burk under tiden som du gör hallonmoussen.
9. Det som blir över av kakan kan du smula i mindre bitar och använda som dekoration sen.

HALLONMOUSSE
Ingredienser:
200g frusna hallon
2 gelatinblad
2 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk vatten
3 dl vispgrädde

Velvetspray Rosa
Ev hallonpulver till dekoration

Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter.
2. Lägg hallon, strösocker, vaniljsocker och vatten i en kastrull och värm upp till sjudande.
3. Sila hallonblandningen genom en finmaskig sil. Smält sedan gelatinbladen i den släta hallonpurén. Låt stå och svalna till rumstemperatur.
4. Vispa grädden löst.
5. Blanda ner hallonpurén försiktigt i vispgrädden, vänd runt tills allt är ordentligt blandat.
6. Ta ut hallonkompotten från frysen och stryck ut kupolerna och placera dem ovanpå dina utstansade chokladkakor.
7. Häll nu i moussesmeten i spiralformen (du hittar den jag använt HÄR) men lämna ca 0.5-1 centimeter till kanten. Tryck försiktigt ned hallonkompotten och chokladkakan med botten uppåt.
8. Frys alltsammans över natten.
9. Ta ut dina frysta moussebakelser och placera dem i en kartong om du vill spraya dem med velvet spray som jag har gjort, sprayen kommer hamna i halva köket om du inte har något skydd som t ex en kartong. Sprayen jag använt hittar du HÄR. Pudra ev över lite hallonpulver.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *