Kondisbitar

Klassiska Mazariner

RECEPT ca 6-10 (beroende på storlek på formar)
MÖRDEGSFORMAR
Ingredienser:
100g smör
2½ dl vetemjöl
4 msk strösocker
2 äggulor
1 msk vatten

Gör så här:
1. Tärna smöret i mindre bitar. Mixa vetemjöl, strösocker och smör i matberedare till ett smul (har du ingen matberedare smula ihop allt för hand).
2. Tillsätt äggulorna och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg in degen i plastfolie och lägg i kylen för att vila ca 1 timme.

FYLLNING
Ingredienser:
2 citroner
200g mandelmassa
100g rumsvarmt smör
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 ägg

Gör så här:
1. Skölj citronen, finriv skalet och ha ner i en bunke. Riv mandelmassan grovt och ha ner i samma bunke.
2. Tillsätt smör, vetemjöl och vaniljsocker och rör om. Tillsätt sedan äggen och vispa till en slät smet. Fyll smeten i en spritspåse och lägg åt sidan.

FODRA FORMARNA MED MÖRDEG & FYLLNING
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Tryck eller kavla ut degen och klä formarna, smörj formarna med smör om du vill – jag tycker inte det behövs då det redan är tillräckligt med smör i degen. Skär bort degen som hänger utanför kanten med en vass kniv.
3. Spritsa fyllning i formarna med smet, fyll dem till ca ¾.
4. Ställ över dem på en plåt och grädda i mitten av ugnen ca 12-13 minuter eller tills du ser att de fått fin färg. Låt dem svalna helt och stjälp sedan upp dem ur formarna och låt kallna.

GLASYR
Ingredienser:
3 dl florsocker
2 msk pressad citronsaft

Gör så här:
1. Rör ihop florsocker och citronsaft, bred sedan glasyren jämnt över mazarinerna. Låt stelna.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.