Julbak,  Mjuka Kakor,  Saffransbak

Saffranskaka med mandelmassa och lingonfrosting

Ibland blir recepten inte alltid som jag tänkt ut i mitt huvud rent utseendemässigt, i detta fall kan man säga att jag råkade slinta lite med geléfärgstuben och det blev lite för rosa frosting. Detta blev dock så gott att jag måste dela med mig av det ändå. Orkar man t ex inte stå och baka lussekatter är det perfekt med andra saffransbak! Den här saffranskakan är superenkel att göra och riktigt god med riven mandelmassa i smeten, toppad med lite lingonfrosting!

RECEPT ca 25 bitar
Ingredienser:
150g rumsvarmt smör
1½ dl riven mandelmassa
6 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 krm salt
2 tsk bakpulver
2 pkt saffran
3 dl mjölk
2 ägg
Pärlsocker
Mandelspån

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en långpanna ca 20×30 cm med bakplåtspapper
2. Rör ihop vetemjöl, strösocker, bakpulver och salt i en bunke.
3. Blanda saffran och mjölk i en skål och ställ åt sidan.
4. Vispa upp äggen lätt för hand.
5. Vänd ner saffransblandningen i de torra ingredienserna och tillsätt sedan de uppvispade äggen, du kan nu blanda ihop smeten med en elvisp.
6. Fördela ut hälften av smeten i långpannan och strö sedan över mandelmassan. Täck med resten av smeten och garnera med pärlsocker och mandelspån.
7. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter.
8. Låt kakan svalna helt.

LINGONFROSTING
Ingredienser:
175g philadelphiaost
50g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
2 msk lingonsylt
Ev. hushållsfärg eller geléfärg för en mer rosa färg

Gör så här:
1. Blanda ihop philadelphiaost och smör ordentligt, det ska inte vara några smörklumpar!
2. Sila lingonsylten genom en finmaskig sil så att bara purén kommer med. Rör ner i ostblandningen. Tillsätt ev. färg.
3. Blanda ner florsockret.
4. SPRITSA! Dekorera ytterligare med lingon, florsocker och kanderat socker om du önskar.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *