Desserter,  Påsk,  Tårtor

Påsktårta med Citronmousse, hallonkompott och kladdkaksbotten

Denna moussetårta med citron, hallon och kladdkaka blir en riktigt trevlig avslutning på en god påskmiddag. Som ni ser på bilden har jag använt mig av en form med ett hål i mitten men receptet är för helt vanliga formar så att det ska passa alla, ca storlekar på formar du kan använda finns angivet i recepten nedan. Glad Påsk!

RECEPT
KLADDKAKSBOTTEN
Ingredienser:
50g smält smör
1 ägg
1½ dl strösocker
1½ msk kakao
1 tsk vaniljsocker
0,75 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Klä en springform (18cm) med bakplåtspapper.
2. Smält smöret i kastrull eller mikro, låt svalna något.
3. Rör ihop ägg och strösocker för hand.
4. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke och tillsätt dem sedan i äggblandningen. Tillsätt till sist det smälta smöret och blanda ihop försiktigt till en jämn smet och häll i formen.
5. Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter. Du kan variera gräddningstiden till kortare/längre beroende på hur kladdig du vill att den ska vara.
6. Låt kladdkakan svalna helt.

HALLONKOMPOTT
Ingredienser:
200g frysta hallon
½ dl strösocker
2 st gelatinblad

Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladen i ca 5 minuter i kallt vatten.
2. Häll upp de frysta hallonen i en kastrull tillsammans med strösockret och koka upp under omrörning. När allt är fint blandat tillsätt gelatinet och rör om.
3. Häll upp i en form (18cm), lägg ett plastfolie i botten med fördel för att få ut kompotten lättare sen. Ställ formen i frysen några timmar.

CITRONMOUSSE
Ingredienser:
4½ st gelatinblad
1 citron – både skal och saft
3 äggulor
2 dl florsocker
3 dl vispgrädde
2 dl turkisk yoghurt

Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladen ca 5 minuter i kallt vatten.
2. Vispa äggulorna och florsocker fluffigt med elvisp. Vipa grädden för sig, den ska vispas löst!
3. Värm upp citronsaften och skalet i en liten kastrull. Vrid ur vattnet ur gelatinbladen och smält i citronblandningen.
4. Blanda försiktigt äggsmeten med den vispade grädden och citronblandningen. Tillsätt till sist yoghurten.

MONTERA TÅRTAN
1. Placera kladdkakan i botten på din form (ca 22-24cm) och lägg hallonkompotten ovanpå. Sätt gärna tårtplast runt om för att få en finare kant när du ska ta ut den ur formen.
2. Häll nu citronmousseblandningen över alltihop och frys minst fyra timmar.
3. Ta ut tårtan ur formen när den är genomfrusen och dekorera! Servera efter att du tinat ca 1 timme i kylskåp.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *