Maräng,  Tårtor

Marängtårta med rabarber- & jordgubbscurd, jordgubbsgrädde och färska jordgubbar

RECEPT
MARÄNGTÅRTA MED RABARBER- & JORDGUBBSCURD, JORDGUBBSGRÄDDE OCH FÄRSKA JORDGUBBAR

MARÄNGBOTTNAR
Ingredienser:
3 äggvitor (jag använder stora ägg, det ska bli ca 100g)
1 dl strösocker
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 80 grader.
2. Vispa upp äggvitorna till ett fast skum med elvisp eller vispa i en bakmaskin med vispar.
3. Tillsätt strösockret litegrann i taget medan du fortsätter att vispa. Fortsätt tills du har en fast och blank maräng.
4. Sikta ner florsockret och vaniljsockret. Vänd sedan försiktigt ner det i marängen till en jämn och tjock marängsmet.
5. Placera ett bakplåtspapper på en plåt.
6. Fyll en spritspåse med marängsmeten och spritsa ut två runda bottnar som är ca 15-16 cm i diameter. Av den marängen som blir över kan du spritsa några små maränger till dekoration. (Vill du färga dem, droppa några droppar gelfärg som ”steck” i spritspåsen innan du spritsar ut dem).
7. Grädda marängbottnarna i ca 2 timmar. När du stängt av ugnen, låt bottnarna stå kvar i ugnen ca 1 timme till efter att du slagit av värmen.

RABARBER- & JORDGUBBSCURD
Du hittar mitt recept på Lemoncurd här: https://fanniesfika.se/rabarber-jordgubbscurd/

JORDGUBBSGRÄDDE
3 dl vispgrädde
1 liter färska jordgubbar

Gör så här:
1. Finhacka ungefär hälften av jordgubbarna, häll dem sedan i en bunke tillsammans med vispgrädden och vispa upp med elvisp.
2. Skiva resterande jordgubbar till dekoration.

MONTERA TÅRTAN
1. Placera ena marängbotten på ett tårtfat.
2. Bred över rabarber- & jordgubbscurd, spritsa ut eller bred ut jordgubbsgrädde ovanpå. Lägg ut skivade jordgubbar och lägg senan på nästa marängbotten.
3. Upprepa sedan samma procedur. Ringla ev lite curd på toppen av grädden och dra runt med en kniv. Dekorera med färska jordgubbar och ev maränger. Servera direkt och njut!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *