Kladdkakor

Kladdkaka med dumlegrädde

RECEPT
KLADDKAKA
Ingredienser:
100g smält smör
2 ägg
3 dl strösocker
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1½ dl vetemjöl

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Klä en springform (24cm) med bakplåtspapper (detta gör jag alltid istället för att använda smör och ströbröd då det ger finare kanter utan smul).
2. Smält smöret i kastrull eller mikro, låt svalna något.
3. Rör ihop ägg och strösocker för hand.
4. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke och tillsätt dem sedan i äggblandningen. Tillsätt till sist det smälta smöret och blanda ihop försiktigt till en jämn smet och häll i formen.
5. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Du kan variera gräddningstiden till kortare/längre beroende på hur kladdig du vill att den ska vara.
6. Låt kladdkakan svalna helt.

DUMLEGRÄDDE
Ingredienser:
1 påse Dumle (220g)
2 dl vispgrädde

Gör så här:
1. Lägg Dumle och grädde i en kastrull.
2. Smält dumlen i grädden på något lägre än medelvärme, det får absolut inte koka!
3. Häll över blandningen i en bunke och täck med plast direkt mot blandningen, det ska inte vara någon luft emellan. Låt stå kallt i kylskåp minst 4 timmar.
5. Vispa upp blandningen med elvisp.
6. Spritsa kakan med önskad tyll.