Godis,  Julgodis

Fransk nougat med mandel och pistage

RECEPT ca 80 bitar
Ingredienser:
1 dl pistagenötter
1 dl mandel
5 dl strösocker
1,5 dl ljus sirap
1½ dl vatten
1 nypa salt
2 äggvitor

Gör så här:
1. Rosta pistagenötter och mandel lätt i en stekpanna.
2. Rör ihop socker, sirap, salt och vatten i en större kastrull. Koka på hög värme utan lock tills det når 150 grader. Lyft bort kastrullen från plattan. Tips är att ta bort från plattan vid ca 148 grader då det ökar någon grad utanför plattan också.
3. Vispa äggvitorna med elvisp till ett fluffigt och fast skum.
4. Tillsätt den varma sockerblandningen i en långsam stråle samtidigt som du vispar på högsta hastighet, antingen med elvisp eller t ex KitchenAid.
5. Vispa tills du får en riktigt tjock massa som är både seg och slät i konsistensen.
6. Blanda ner nötterna och mandeln.
7. Bred ut smeten i en form ca 20 x 30 cm. Lägg ett bakplåtspapper i botten, antingen lätt oljat eller med florsocker så lossnar nougaten lättare. Om nougaten är riktigt seg kan du trycka ut den i formen med händerna, använd en neutral olja (typ rapsolja) på fingrarna när du trycker ut den annars kan det bli riktigt kladdigt.
8. Låt nougaten stå i rumstemperatur och sätta sig i minst 6 timmar, gärna över natten innan du skär upp den i mindre bitar. Du kan pudra den lite med florsocker för att den ska bli mindre klibbig. Jag dekorerade även med mandelspån och hallonpulver.


Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *